Granični prijelazi
19.4.2024. 20:00:13

Zbog pojačanih kontrola na ulasku u Sloveniju povremeno su moguća čekanja, posebice na Bregani i Maclju.

Preko mosta Ilok-Bačka Palanka dopušta se promet vozilima čija je najveća dopuštena masa do 24 tone, zabranjuje se stvaranje kolona vozila na mostu i brzina kretanja je ograničena na 30 km/h.

Radovi su na sanaciji kolnika na mostu preko rijeke Dunav na GP Batina, a predviđeno trajanje radova je od 18. do 19.4.2024. godine. Radovi se izvode na samom mostu i predviđeno je strojno presvlačenje kolnika sukladno čemu će se promet odvijati jednim kolničkim trakom uz regulaciju prometa.

Od 3. srpnja 2023. preko stalnog graničnog prijelaza za pogranični promet Bogovolja-Hadžin Potok, više nije dopušten međunarodni promet putnika već samo pogranični promet, odnosno samo nositeljima pogranične propusnice.

Od 3. srpnja 2023. moguć je međunarodni promet preko pograničnog graničnog prijelaza Slivno-Drinovačko Brdo.

Zbog preopterećenosti prometne infrastrukture Republika Srbija uvela je 13. lipnja zabranu prometa teretnih vozila u tranzitu preko GP Tovarnik/Šid. Promet se preusmjerava na GP Bajakovo.

Na mostu GP Pribanjci-Vinica (Slovenija) na državnoj cesti DC204 u mjestu Pribanjci zabranjen je promet za vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Prema Uredbi o izmjenama Uredbe o graničnim prijelazima Republike Hrvatske od 2. siječnja 2023. »Stalni granični prijelazi za pogranični promet su prijelazi određeni za prelazak vanjske granice sukladno pravilima režima pograničnog prometa utvrđenog sporazumom o pograničnom prometu sa susjednom trećom zemljom. Sukladno pravilima režima pograničnog prometa stanovnici pograničnog područja mogu prelaziti vanjsku granicu i preko drugih graničnih prijelaza.«

Na GP Svilaj od 1. siječnja 2022., osim putničkog prometa, moguć je promet putnika i roba, ali zbog ograničenja na BIH strani uz robe koje podliježu inspekcijskim službama, do daljnjeg neće moći prometovati robe koje podliježu trošarini.

GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila.

Na GP Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

Izmjenom Pravilnika o ograničenju cestovnog prometa u Republici Sloveniji, koji je stupio na snagu 30. prosinca 2021., zabranjuje se promet teretnih vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona nedjeljom i praznicima od 08:00 do 22:00 sata.

Obzirom na Odredbu (Odredba o omejitvi prometa na cestah u Republici Sloveniji) koja se odnosi na teretna motorna vozila iznad 7,5 tona, mole se vozači istih da s teretnim vozilima ne prometuju prema cesti DC6 relacijom Ribnik – Jurovski Brod nedjeljom i praznicima do 22:00 sata.

U POMORSKOM PROMETU:

Prema Uredbi o izmjenama Uredbe o graničnim prijelazima Republike Hrvatske od 2. siječnja 2023. »Stalni granični prijelazi za međunarodni promet putnika i roba u pomorskom prometu su: Rijeka, Ploče, Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik i Raša-Bršica, a stalni granični prijelazi za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu su: Umag, Pula, Mali Lošinj, Vis, Ubli i Cavtat.

Početna